AFANY DE LUCRE


Un dels majors problemes de la humanitat és sens dubte l'afany de lucre. És el causant de les majors injustícies, de l'enriquiment d'una minoria i l'empobriment de la majoria, del consumisme, de l'esgotament dels recursos naturals, de la sobreexplotació laboral de moltes persones, de la corrupció dels polítics, de l'enxufisme i el tràfic d'influències, del tancament d'algunes empreses, de l'evasió d'impostos, de la concentració del poder en una minoria, del domini d'uns sobre altres, de molts delictes…
No ho veiem així? A l'afany de lucre busca el guany individual, un profit, un avantatge, un superàvit propi, l'increment del patrimoni. Açò fa que per a aconseguir traure el major benefici propis o guanys patrimonials, es traslladen les empreses a països allà on la mà d'obra és més barata, traient així més marge de benefici i provocant al seu torn el tancament de moltes empreses en els països d'origen; es fomenta també un model de consum desmesurat, en el que es fabrica per a vendre objectes amb una vida útil limitada, o de moda passatgera que prompte han de reposar-se per altres, promovent així la sobreproducció; este model productiu-consumista fa que es genere molta contaminació i es vagen esgotant els recursos naturals de manera accelerada; es mesura a les persones pel que posseïxen i açò igualment provoca que molta gent vullga aparentar el que no és o visca per damunt de les seues possibilitats, alimentant així la roda del consum; els que més tenen, són al seu torn les persones que més tracten d'evadir impostos, o que inclús arriben a no pagar-los o buscar la forma de pagar el mínim o promoure l'economia submergida; les lleis es modifiquen a conveniència dels interessos d'eixa minoria dominant i adinerada, fent que la pròpia legislació siga motiu d'injustícia, minvant drets i prestacions a la resta de ciutadans; fa que els que ostenten uns càrrecs passatgers en el poder vullguen aprofitar la seua posició per a aconseguir tractes de favor que els beneficien i aconseguir així incrementar les seues possessions i riqueses; açò al seu torn és motiu de delictes de frau, corrupció, malversació de fons públics, etc.

I així tenim el món com està. Però Què provoca l'afany de lucre? La resposta és senzilla: la cobdícia, el desig de poder. Quina és la seua ferramenta principal?: els diners, l'economia. Encara que tal vegada les preguntes més interessants siguen ¿Per a què acumular tanta riquesa? Tindran suficient algun dia?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada